Long Champ Outdoor Living Receives both SW Regional and National 2019 NARI CoTY Awards

Excited to announce that Our Longchamp Outdoor Living project has been awarded both the SW Regional and National 2019 NARI CoTY Award for the Best Detached Residential Structure.  Congratulations to the all the award winners, especially from our Austin NARI Chapter, and a big thanks to our clients and the build team including Jon Kaplan at Build Works LLC for bringing this compelling design to life. #CotY2019

Project Portfolio: Longchamp Outdoor Living

Excited to share pictures of our recently completed Longchamp Outdoor Living Project built in the Westlake with Buildworks LLC!

Our Longchamp project developed from the desire for a usable outdoor living space as a complementary extension to the existing home while maximizing the experiences possible at the site. Formally the structure is a steel canopy floating amongst the trees sheltering a series of refined masonry volumes. Its horizontality echoes the low hills that it frames towards the east. To the opposite side the canopy extends just over the edge of the pool, linking them spatially and visually. The wood soffits provide visual warmth and comfort; a contrast to the cool Lueder’s Limestone masonry below. The limestone forms create a mood of enclosure, organizing the space into sitting, cooking and eating. The stone’s subtle color compliments the ever-changing color of the sky. To the East, one can breakfast by limestone framed sunrises just beyond the live oaks. The oxidized steel panels in the fireplace and behind the grill not only provide a visual and practical contrast but formalize space creating focal points to either side as one descends from the house. The project takes advantage of its site and existing residence, creating a serene space for gathering or just taking in the beauty of the Austin hillside.

Longchamp Outdoor Living Project Portfolio

Update: 03.01.2019 Our Longchamp Project receives a 2019 SW Regional NARI Coty Award!

Update: 4.09.2019 A big thanks to the international design blog, The Contemporist, for featuring our Longchamp Project!  Article Link.

CRA’s Tarrytown Residence Featured in the March 2019 Issue of Fine Homebuilding

Excited to get some national recognition for our Tarrytown Residence with a spread in Fine Homebuilding!  Check us out in the March 2019 Issue. GC: Hudson Design Development

 

Project Portfolio: Cherry Lane Residence

Excited to share views of our Cherry Lane Residence in Tarry Town with Glauser Building Company.

Our Cherry Lane Residence is a transformative whole-house renovation & addition to an existing single-story home in the Tarrytown Neighborhood of Central Austin. A family of 5 sought a modern, efficient design to fit their lifestyle while providing space to grow. The roof of the existing home was removed, the exterior envelope re-imagined and a new second-story addition was added to elevate the new spaces into the dense tree canopy of the site. Outdoor spaces engage the neighborhood and take advantage of the beautiful old-growth trees on the property while minimizing the impact of the building footprint on the site. Minimal detailing and challenging modern craftsmanship throughout the home allow the spatial harmonies to sing.

Cherry Lane Residence Architectural Portfolio

Cherry Lane Residence Architectural Video

Update 4.16.2019: Excited to have our Cherry Lane project featured on HomeAdore! : Link

CRA’s B Austin Community Project receives 2018 Austin Green Award

We’re both humbled and honored that our B Austin Community Project received a 2018 Austin Green Award at last week’s Awards Celebration. Now in its third year, the Austin Green Awards recognizes inspirational green building, landscape, and infrastructure projects in Central Texas. Congratulations to all of this year’s winners and we also wanted to thank all our team members for their hard work on this project including:

Arch Consulting (Structural Engineering), DBR (Mechanical Engineering), Water Renu (Graywater Design and Installation), Speir Innovations (Solar), Ben Goins with BPG Construction (Construction Management) and most importantly to our amazing clients, Will, Janice and Gray Godwin of B Austin Communities.

See more about this inspiring sustainable development on our website link below:  B Austin Community Portfolio Link

2018 Austin Green Awardees

 

Project Portfolio: B Austin Community

Excited to share completed photos from our  B Austin Community Project!

Located in an up and coming area of South Austin, the dynamic concept for this mixed-use project is “Intentional Living”. Similar to co-housing, this project aims to take advantage of the excess capacities of overlapping programs and shared uses to foster a more sustainable lifestyle among its 14 residential suites. The roughly 22,000sqft complex consists of three stories of apartments, amenity spaces, and leasable offices grouped in two wood frame buildings arranged to shade a triangular courtyard. The complex is designed to meet the Austin Energy Green Building 4 Star Certification. The main apartment cluster has space designated for a solar array and integrated water harvesting. There is also be an amenity space designated for gatherings, exercise classes, lectures etc. The existing 4000 sqft professional office building will remain and will continue its current use but will also integrate the administrative offices for the new development. The site plan has been designed to to minimize impervious cover, protect the existing heritage trees on the property, and encourage pedestrian use, bike transportation and car sharing.

B Austin Community Project Portfolio

B Austin Community Aerial Video

 

Project Portfolio: Palm Residence

Excited to share pictures of our recently completed Palm Residence built in the Hyde Park neighborhood with Mezger Homes!

Our Palm Residence takes inspiration from the Mid-Century Modern aesthetic and adapts it to the eclectic tastes of the contemporary client. A broad roof extends the visual perspective from the street corner deep into the urban lot where the main residence is set behind a private frontal entertainment court. Entry is compressed by a low ceiling that carries through the circulation of the home, allowing the main spaces the same expansive effect first encountered at the exterior. This is most greatly felt in the central living space peaked by a vaulted ceiling and articulated by exposed joists. The rest of the spaces pinwheel adjacent to this space with an office and powder, a formal dining set on the front corner, the kitchen on axis to the vault, access to the outdoor living area, and the private spaces all converging here. The master suite protrudes below the main roof form to provide a counter balance and to separate the vehicular access and utility areas from the outdoor entertainment space. A guest house shares the drive but includes its own carport, open deck space, and open floor plan capable of supporting a nearly completely separate living arrangement from the main home and maximizing the site density. The design purposely kept a quiet architectural palette and worked directly with the clients to develop a vibrant array of finishes and furnishings that display wonderfully in each space independently, and as a compelling whole.

Palm Residence Project Portfolio

Update: 06.11.2018  Excited to have our Palm Residence featured on HomeAdore.com today.  Follow this link  for more!