Project Portfolio: Longchamp Outdoor Living

Excited to share pictures of our recently completed Longchamp Outdoor Living Project built in the Westlake with Buildworks LLC!

Our Longchamp project developed from the desire for a usable outdoor living space as a complementary extension to the existing home while maximizing the experiences possible at the site. Formally the structure is a steel canopy floating amongst the trees sheltering a series of refined masonry volumes. Its horizontality echoes the low hills that it frames towards the east. To the opposite side the canopy extends just over the edge of the pool, linking them spatially and visually. The wood soffits provide visual warmth and comfort; a contrast to the cool Lueder’s Limestone masonry below. The limestone forms create a mood of enclosure, organizing the space into sitting, cooking and eating. The stone’s subtle color compliments the ever-changing color of the sky. To the East, one can breakfast by limestone framed sunrises just beyond the live oaks. The oxidized steel panels in the fireplace and behind the grill not only provide a visual and practical contrast but formalize space creating focal points to either side as one descends from the house. The project takes advantage of its site and existing residence, creating a serene space for gathering or just taking in the beauty of the Austin hillside.

Longchamp Outdoor Living Project Portfolio

Update: 03.01.2019 Our Longchamp Project receives a 2019 SW Regional NARI Coty Award!

Update: 4.09.2019 A big thanks to the international design blog, The Contemporist, for featuring our Longchamp Project!  Article Link.

Project Portfolio: Cherry Lane Residence

Excited to share views of our Cherry Lane Residence in Tarry Town with Glauser Building Company.

Our Cherry Lane Residence is a transformative whole-house renovation & addition to an existing single-story home in the Tarrytown Neighborhood of Central Austin. A family of 5 sought a modern, efficient design to fit their lifestyle while providing space to grow. The roof of the existing home was removed, the exterior envelope re-imagined and a new second-story addition was added to elevate the new spaces into the dense tree canopy of the site. Outdoor spaces engage the neighborhood and take advantage of the beautiful old-growth trees on the property while minimizing the impact of the building footprint on the site. Minimal detailing and challenging modern craftsmanship throughout the home allow the spatial harmonies to sing.

Cherry Lane Residence Architectural Portfolio

Cherry Lane Residence Architectural Video

Update 4.16.2019: Excited to have our Cherry Lane project featured on HomeAdore! : Link

Project Portfolio: B Austin Community

Excited to share completed photos from our  B Austin Community Project!

Located in an up and coming area of South Austin, the dynamic concept for this mixed-use project is “Intentional Living”. Similar to co-housing, this project aims to take advantage of the excess capacities of overlapping programs and shared uses to foster a more sustainable lifestyle among its 14 residential suites. The roughly 22,000sqft complex consists of three stories of apartments, amenity spaces, and leasable offices grouped in two wood frame buildings arranged to shade a triangular courtyard. The complex is designed to meet the Austin Energy Green Building 4 Star Certification. The main apartment cluster has space designated for a solar array and integrated water harvesting. There is also be an amenity space designated for gatherings, exercise classes, lectures etc. The existing 4000 sqft professional office building will remain and will continue its current use but will also integrate the administrative offices for the new development. The site plan has been designed to to minimize impervious cover, protect the existing heritage trees on the property, and encourage pedestrian use, bike transportation and car sharing.

B Austin Community Project Portfolio

B Austin Community Aerial Video

 

Project Portfolio: Palm Residence

Excited to share pictures of our recently completed Palm Residence built in the Hyde Park neighborhood with Mezger Homes!

Our Palm Residence takes inspiration from the Mid-Century Modern aesthetic and adapts it to the eclectic tastes of the contemporary client. A broad roof extends the visual perspective from the street corner deep into the urban lot where the main residence is set behind a private frontal entertainment court. Entry is compressed by a low ceiling that carries through the circulation of the home, allowing the main spaces the same expansive effect first encountered at the exterior. This is most greatly felt in the central living space peaked by a vaulted ceiling and articulated by exposed joists. The rest of the spaces pinwheel adjacent to this space with an office and powder, a formal dining set on the front corner, the kitchen on axis to the vault, access to the outdoor living area, and the private spaces all converging here. The master suite protrudes below the main roof form to provide a counter balance and to separate the vehicular access and utility areas from the outdoor entertainment space. A guest house shares the drive but includes its own carport, open deck space, and open floor plan capable of supporting a nearly completely separate living arrangement from the main home and maximizing the site density. The design purposely kept a quiet architectural palette and worked directly with the clients to develop a vibrant array of finishes and furnishings that display wonderfully in each space independently, and as a compelling whole.

Palm Residence Project Portfolio

Update: 06.11.2018  Excited to have our Palm Residence featured on HomeAdore.com today.  Follow this link  for more!

 

Clark Richardson Architects featured in the April / May Issue Western Art and Architecture Magazine


Excited to have our practice profiled in the April / May Issue of Western Art and Architecture Magazine!  The article, ‘Framing a Life’, overviews how our different backgrounds come together in a shared design philosophy as illustrated in our work.  Featured are images from our Lakeway Residence, Hyde Park – Avenue D Residence and Hyde Park – Avenue F Residence.

Look for it on the newsstands or follow the link to the digital article.

 

 

Understanding City of Austin’s Fee in Lieu Sidewalk Requirements


Designing how an urban home meets the street is an important part of what we do here at Clark Richardson Architects and a big part of that intersection is the choice to build or not to build a pedestrian sidewalk in front of your home.   In 2008, City of Austin passed an ordinance requiring that any new residential home, or expansion of a home over 50% of its existing square footage must be in compliance with the City’s sidewalk ordinance.  Per CoA, There are three avenues of compliance outlined below :  sidewalk construction, fee in-lieu, or a waiver (from the fee and construction).

1) If you’d like to build the sidewalk simply depict its location on your residential plan review and a DS, or driveway-sidewalk permit,  will be generated with the approved building permit.  The sidewalk should be 4’ wide, 2 feet off the property line within the right of way.  The person who does the work must be licensed and bonded to work in the City’s right-of-way.   The permit is issued at 3701 Lake Austin Blvd between the hours of 9 am and 1 pm.

2) If you do not wish to install a sidewalk, you may qualify to pay into the sidewalk fund if your site:

a)is on a block where less than 50% of the lots have a sidewalk, b)is in a subdivision that does include a sidewalk requirement, and c)does not contain more than two residential units.

The sidewalk fee is $7.50/sq ft of sidewalk (a 4′ walk minus the driveway).  Please note that the fund is used to install sidewalks within the neighborhood which the house is located, but not necessarily in front of the house itself. The funds will be used to implement the adopted neighborhood plan, the City Pedestrian Master Plan, and to make connections to places such as schools, parks, transit, and the like.  If the money is not used within ten years, it can be refunded to you at your request.

3) A third option, a sidewalk waiver, relieves a site from installation and the sidewalk fee. In order to qualify for a sidewalk waiver:

a) The site cannot be in an approved neighborhood plan where sidewalks have been identified for installation/upgrade.b) The street cannot rank high on the City’s Pedestrian Master Plan.c) The site must be 1/2 mile away from any pedestrian generating use: a church, bus route, bus stop, school (public or private), park, community center, non-residential uses.d) The site’s land use and density should not be conducive to pedestrian access.

 

 

Project Portfolio: Avenue F Residence

Excited to share pictures of our latest North Hyde Park Residence on Avenue F with Peak Design Build LLC.

Clark | Richardson Architects was engaged to design a 2-bedroom, 2-bath main residence and detached guest house located in the North Hyde Park neighborhood of Austin, Texas designed for a client couple living on-site in an existing dwelling. A modern approach, that remained respectful of the existing neighborhood fabric, was paramount at all stages of the project.

Residents Brian and Jessica desired a home that would be welcoming and obliging to their frequent visitors. Their North Hyde Park Residence was conceived as a transition node between exterior and interior realms. A generous covered front porch, extending as a carport canopy, frays the volumetric edges of the main entry. An intersecting volume continues the low profile across the street edge, reducing the impact of the two story main volume beyond. The entry sequence is bracketed by two existing trees thoughtfully preserved by the site placement of the building, allowing the wrapping form of the entry canopy to frame the entry court, accentuated further by shifts of material as the massing recedes.

Avenue F Architectural Video

Avenue F Project Portfolio

Update 09.14.2017: Excited to have this project featured on the Contemporist! http://www.contemporist.com/guest-house-lap-pool-fire-pit-house-austin-texas/