‘Hall of Giants’ published in Texas Architect Nov/Dec Issue 2011

Ed Richardson contributed an article to the Nov / December 2011 issue of Texas Architect discussing the design and sustainable systems featured at the Waco Mammoth Site.  Some excepts below from the section on the envelope design:

Cotera + Reed used the integrated design of the structure and conditioned enclosure to both keep out harmful agents of deterioration and temper the environmental forces acting upon the dig site.  They took advantage of the 8’ thickness required by the long span roof structure by simultaneously using that volume as a something akin to a ventilated attic.  The firm likens the strategy to “a trailer home where the owner has installed a metal roof to keep the sun off of it.”  In addition to the metal roofing at the top of the trusses, they proposed a secondary ceiling complete with insulation and a vapor barrier also be installed below the roof trusses.  This strategy, coupled with the use of perforated panels at the eaves, allows for air movement through the double skins of the roof, thereby reducing the direct heating and cooling load on the building perimeter.

Advertisements

About clarkrichardson

Clark Richardson Architects practice design with the goal of creating contemporary architectural experiences through form, sustainability and detail. We specialize in green building, sustainable residential and commercial design and have architectural studios in Santa Fe and Austin and a design studio New Orleans.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s